Πανηγυρικός εορτασμός 90 χρόνων Εθνικού Ωδείου στο Μουσείο Μπενάκη

afisa-90-xronia-sm90 Χρόνια Μουσικής Ιστορίας και Συνέχειας για το Εθνικό Ωδείο που γιόρτασε τη σημαντική πολύχρονη προσφορά του στη μουσική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με μία πανηγυρική συναυλία στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς. Συμμετείχαν       σ’ αυτή διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες σολίστ και συνθέτες- απόφοιτοι του Εθνικού Ωδείου, χορωδιακά και μουσικά σύνολα του Εθνικού Ωδείου με αξιόλογες εμφανίσεις στο ενεργητικό τους αλλά και ταλαντούχοι, βραβευμένοι σπουδαστές του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επώνυμοι από τον χώρο της τέχνης και της πολιτικής καθώς και εκπρόσωποι από τον Δήμο Αθηναίων.

Η επετειακή εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από την κα Χαρά Καλομοίρη που επί 34 χρόνια κρατά το τιμόνι του Εθνικού Ωδείου, τον κ. Περικλή Κούκο που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου και την κα Στέλλα Μακρυγιάννη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου. Η κα Χαρά Καλομοίρη τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επέτειος αυτή μας αναγκάζει να αναλογιστούμε την ιστορία μας, να αυξήσουμε τη δημιουργικότητά μας στο παρόν και να ψηλαφίσουμε τα όνειρά μας για το αύριο». Η όλη εκδήλωση που παρουσίασε η Μάγδα Μαυρογιάννη, ηθοποιός, διανθίστηκε με προβολή φωτογραφιών με σημαντικά στιγμιότυπα από την ίδρυση και ιστορική διαδρομή του Εθνικού Ωδείου.

Ακολούθησε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα  με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, εντυπωσιάζοντας στην αρχή το κοινό με παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, την πατρίδα του Μανώλη Καλομοίρη, που παρουσίασε η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Μακρή. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι σολίστ πιάνου: Έλενα Μουζάλα, Μίλτος Λογιάδης και Δημήτρης Κούκος που παρουσίασαν έργα αντίστοιχα : Μανώλη Καλομοίρη, Μάνου Χατζιδάκι και Περικλή Κούκου. Ακολούθησαν το Magic Guitar Trio, η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, όμποε και ο Μιχαήλ Σμιρνώφ, βιόλα παρουσιάζοντας έργα Μάνου Χατζιδάκι, Βαγγέλη Μπουντούνη και Beetles.                            Οι καταξιωμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής, Γωγώ Ηλιοπούλου και Τζούλια Σουγλάκου ερμήνευσαν αποσπάσματα από όπερες των Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Μανώλη Καλομοίρη και G. Verdi. Στο πιάνο συνόδευσε η Σοφία Ταμβακοπούλου.

Στο β΄ μέρος εμφανίστηκε η Μικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Κλάψη που παρουσίασε έργα Ελλήνων συνθετών όπως των: Ιάκωβου Χαλιάσα, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Δραγατάκη και Θεόδωρου Αντωνίου. Στο πιάνο συνόδευσε η Ελένη Νικολαϊδη. Ακολούθησαν οι εξαιρετικές εμφανίσεις διακριθέντων σπουδαστών καθώς και της Ορχήστρας Δωματίου Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Λουντμίλας Λιμόροβα σε έργα ξένων συνθετών. Τέλος, το κοινό χειροκρότησε θερμά την Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου που ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση της Ελπίδας Παουλίνο ένα ποικίλο πρόγραμμα διεθνούς ρεπερτορίου.

 

Save

Save