Σύγχρονο Τραγούδι

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στο τμήμα σύγχρονου τραγουδιού διδάσκεται τεχνική, ορθοφωνία και ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Η ολοκλήρωση των σπουδών γίνεται και με τα ανάλογα θεωρητικά μαθήματα. Το έμπειρο διδακτικό προσωπικό του τμήματος είναι η εγγύηση σοβαρών σπουδών στο τραγούδι, ενώ ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων που διαπρέπουν στον επαγγελματικό χώρο του τραγουδιού, είναι η καλύτερη απόδειξη της υπεύθυνης δουλειάς που γίνεται στο Εθνικό Ωδείο.

Τα μαθήματα είναι ατομικά. Επί πλέον, στο μάθημα σύγχρονου τραγουδιού γίνεται και ένα ομαδικό μάθημα φωνητικής.

Κλασική Μουσική

shutterstock_14542276b Η Κλασική Μουσική χωρίζεται σε ενόργανη και φωνητική ενώ περιλαμβάνει και το τομέα των Ανώτερων Θεωρητικών. Οι σπουδές στα διάφορα όργανα και στη μονωδία φέρνουν τους σπουδαστές σε επαφή με τα σπουδαία έργα των συνθετών της λόγιας μουσικής και αναπτύσσουν την ικανότητα τους να μπορούν να τα εκτελέσουν ενώ η θεωρητική κατάρτιση επιτρέπει να εμβαθύνουν στην κατανόηση τους.
Η διαρκής έμφαση που δίνεται στις ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, στις ανάγκες και στις δυνατότητές του, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό αποφοίτων μας που διαπρέπουν σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς ή συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές τους μουσικές σπουδές στα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα στον κόσμο ή σταδιοδρομούν ως σολίστ.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα τμήματα κλασικής μουσικής του ωδείου μας μπορείτε να λάβετε από τον ειδικό σύμβουλο σπουδών του Εθνικού Ωδείου μετά από σχετική συνεννόηση με τη γραμματεία.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο Εθνικό Ωδείο διδάσκονται μαζί με τα διάφορα όργανα της Ορχήστρας, το πιάνο, η κιθάρα, το κλασικό τραγούδι (Μονωδία) και όλα τα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα και η Σύνθεση.
Τα μαθήματα των οργάνων είναι ατομικά σε όλες τις βαθμίδες εκτός της προσχολικής. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε πολλές ομαδικές δραστηριότητες. Ανοιχτά μαθήματα, θεματικές συναυλίες και συμμετοχή σε μουσικά σύνολα, προάγουν τη δημιουργία ευχάριστου κλίματος γνώσης ενώ η δυναμική της ομάδας ενισχύει το παιδί στην ατομική του πορεία. Ο συνδυασμός ατομικής προσπάθειας και ομαδικής δράσης είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη ανάπτυξη των νέων μουσικών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου είναι άριστα εξοπλισμένος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου, απαιτητικού επαγγελματικού στίβου.
Όλοι οι σπουδαστές διδάσκονται από επιλεγμένους δάσκαλους με σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική εμπειρία. Εκπαιδεύονται ως ερμηνευτές με έργα από το κλασικό αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Ο ευέλικτος σχεδιασμός του προγράμματος σπουδών που εφαρμόζει το Εθνικό Ωδείο ανταποκρίνεται στους προσωπικούς στόχους και τις ανάγκες χρόνου του κάθε μαθητή.


ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στη φωνητική μουσική οι σπουδαστές μελετούν την τεχνική και το ρεπερτόριο της Όπερας, του Ορατορίου, το Lied, καθώς και τραγούδια κλασικά αλλά και νεότερα όπως έντεχνα και μιούζικαλ.
Η ανθρώπινη φωνή, το τελειότερο μουσικό όργανο, στέκεται στο κέντρο της προσωπικής έκφρασης του ατόμου. Είτε τραγουδώντας είτε μιλώντας, η ένταση, η χροιά και οι διακυμάνσεις της μεταφέρουν προς το ακροατήριο με μοναδική πληρότητα το μήνυμα του τραγουδιστή/ομιλητή, αποδίδοντας πολύ περισσότερα από όσα ο ίδιος ο λόγος εκφράζει.
Η σωστή καλλιέργεια και η εκμετάλλευση όλου του εύρους των δυνατοτήτων της φωνής έχουν αποτελέσει κεντρική μέριμνα του Εθνικού Ωδείου ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του. Ο σεβασμός μας για τη φυσική ευαισθησία του οργάνου αυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε φωνής ξεχωριστά μας επιβάλλει την επιλογή διδασκόντων που πληρούν πολύ υψηλά κριτήρια εκπαιδευτικής εμπειρίας και καλλιτεχνικής καταξίωσης.
Ταυτόχρονα, η ισορροπία ανάμεσα στην προσφερόμενη ατομική εκπαίδευση, τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και τις ομαδικές δραστηριότητες μέσα από τη συμμετοχή σε συναυλίες, μουσικά σύνολα αλλά και την τάξη της μελοδραματικής, εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προετοιμασία ενός επαγγελματία τραγουδιστή με αντοχή στις απαιτήσεις της σκηνής.
Η προσήλωσή μας στους δύο αυτούς άξονες, το άρτιο εκπαιδευτικό δυναμικό και το προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών, εξηγούν πειστικά το γεγονός ότι, τραγουδιστές που έγιναν διάσημοι σε όλον τον κόσμο όπως Mαρία Kάλλας, Νίκος Ζαχαρίου, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Kαβάκος, Mαρκέλλα Xατζιάνο κ.ά. έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Εθνικό Ωδείο.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Ο τομέας των ανώτερων θεωρητικών είναι ένα σημαντικό στήριγμα των μουσικών σπουδών. Το Εθνικό Ωδείο έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη παράδοση στο αντικείμενο αυτό, ξεκινώντας με τον ιδρυτή του Μανώλη Καλομοίρη, συνθέτη της εθνικής μουσικής σχολής και θεωρητικό, που έβαλε τις γερές βάσεις της διδασκαλίας των θεωρητικών στο ωδείο μας. Στις τάξεις των θεωρητικών του ωδείου σπουδαίοι καθηγητές δίδαξαν πολλές γενιές σπουδαστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται διακεκριμένοι συνθέτες, μαέστροι, σολίστ οργανικής μουσικής και καθηγητές μουσικής. Σήμερα, με την ίδια ευθύνη συνεχίζουμε την παράδοση αυτή και είναι γνωστό το υψηλό επίπεδο σπουδών του Εθνικού Ωδείου στον τομέα των θεωρητικών.
Ο σπουδαστής της ενόργανης ή φωνητικής μουσικής έχει, ήδη, αποκτήσει βασικές γνώσεις στο θεωρητικό πεδίο της μουσικής, μέσα από τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα, δηλαδή το σολφέζ, τη θεωρία και την αρμονία. Η συνέχεια, για όσους σπουδαστές το επιθυμούν, είναι η περαιτέρω μελέτη των θεωρητικών σε ανώτερο επίπεδο. Τα μαθήματα που διδάσκονται σ’ αυτόν τον κύκλο σπουδών είναι η Αρμονία ( Ειδικό Αρμονίας ), Αντίστιξη, η Φούγκα και η Σύνθεση. Το κάθε ένα από αυτά τα μαθήματα ολοκληρώνεται με τη λήψη του αντίστοιχου αναγνωρισμένου πτυχίου, που είναι προϋπόθεση για τη μετάβαση στο αμέσως επόμενο επίπεδο. Επίσης για μουσικούς φιλαρμονικών υπάρχει το πτυχίο Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων.
Το Ειδικό Αρμονίας δίνει μια απαραίτητη γνώση της αρμονικής εξέλιξης του τονικού συστήματος και είναι ένα εργαλείο κατανόησης και εμβάθυνσης της μουσικής. Απευθύνεται όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται ειδικά για τα θεωρητικά, αλλά και σε σπουδαστές οργανικής και φωνητικής μουσικής, που θέλουν να στηρίξουν ουσιαστικά τις σπουδές τους και με θεωρητικές βάσεις.
Στην Αντίστιξη και τη Φούγκα γίνεται η μελέτη της πολυφωνικής μουσικής, από τον 16ο αιώνα μέχρι και την εποχή του J. S. Bach.
Η Σύνθεση είναι το ανώτερο πτυχίο θεωρητικών, που ολοκληρώνει τις μουσικές σπουδές και αποτελεί επίσης ένα ισχυρό επαγγελματικό πτυχίο.
Στον τομέα ανώτερων θεωρητικών τα μαθήματα είναι, κυρίως, ατομικά και στη διάρκεια των σπουδών του ο σπουδαστής συμπληρώνει τις γνώσεις του με επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα, ανάλογα με το ειδικό μάθημα που παρακολουθεί. Μαθήματα, όπως ανάπτυξη ακουστικής ικανότητας, εναρμόνιση στο πιάνο, μορφολογία, οργανογνωσία, μουσική τεχνολογία, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας, συνδυάζονται με ανάλυση και ακρόαση έργων της μουσικής φιλολογίας και δίνουν άρτια θεωρητική εκπαίδευση στους σπουδαστές μας.

 

Βυζαντινή Μουσική

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ελληνική μουσική.

Ως μουσικό σύστημα μορφοποιήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όταν κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα, η ελληνική μουσική και η ελληνική τέχνη εν γένει.

Ο πρώτος που διαμόρφωσε την εκκλησιαστική μουσική, σε πλήρες σύστημα με γραφή και κλίμακες – ήχους, ήταν ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κατά τον 8ο αιώνα.

Έκτοτε η εκκλησιαστική μουσική εξελίχθηκε παράλληλα με την υμνολογία και τις λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας. Έφτασε σε πλήρη ακμή κατά τους χρυσούς αιώνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και απετέλεσε βασικό συστατικό του Βυζαντινού πολιτισμού. Δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται ακόμη και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ακαδημαϊκός και συνθέτης, πατέρας της Εθνικής Ελληνικής μουσικής σχολής Μανώλης Καλομοίρης θα πει: «Πιστεύω πως οι χρόνοι της δουλείας όχι μόνο δεν αλλοίωσαν το ελληνικό λαϊκό αίσθημα, αλλά αντίστροφα ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός επέδρασε και στη διαμόρφωση των κατακτητών του» («Νέα Εστία» 15.7.1946).

Αναμφίβολα η Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική που επιβιώνει μέχρι σήμερα σε όλες τις εκκλησίες του γένους επηρέασε τόσο την Δημοτική παράδοση όσο και το Ρεμπέτικο και Λαϊκό μας τραγούδι.

Μεγάλοι επίσης συνθέτες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος κ.α. παραδέχονται ότι έχουν επηρεαστεί από την Βυζαντινή Μουσική.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Στο Εθνικό Ωδείο οι σπουδές στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική διαρκούν 5 έτη για την απόκτηση Πτυχίου και 7 έτη για την απόκτηση Διπλώματος.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών ο μαθητής παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση πάνω σε ολόκληρο το ρεπερτόριο της Εκκλησιαστικής μουσικής και υμνολογίας, διδάσκεται και τη θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής.
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει:

Σύντομο και Αργό Αναστασιματάριο

Σύντομο και Αργό Ειρμολόγιο

Ύμνοι του Όρθρου και του Εσπερινού

Ύμνοι της Θ. Λειτουργίας

Ύμνοι του ετήσιου Εορτολογίου

Παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια πάνω σε δρόμους-ήχους της Βυζαντινής Μουσικής

Προκειμένου ο σπουδαστής να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών έχοντας όσο το δυνατόν πλήρεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής πρέπει να παρακολουθήσει και τα ακόλουθα υποχρεωτικά μαθήματα:

3 Σολφέζ και 3 Θεωρίες της Ευρωπαϊκής Μουσικής

Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής

Υμνολογία

Τυπικό των Εκκλησιαστικών ακολουθιών

Στοιχεία Λειτουργικής

Μετρική

 

Τέλος για την απόκτηση του Διπλώματος ο σπουδαστής διδάσκεται:

Ειδικά μαθήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής

Παραδοσιακό Τραγούδι και Διδακτική του μαθήματος της Βυζαντινής Μουσικής

Παραδοσιακή Μουσική

Λαϊκά όργανα

 • Ταμπουράς
 • Λαούτο
 • Κρητική λύρα
 • Ποντιακή λύρα
 • Ούτι
 • Κανονάκι
 • Κλαρίνο
 • Νέϊ
 • Κρουστά
 • Μπουζούκι
 • Τρίχορδο-τετράχορδο
 • Μπαγλαμάς

Υποχρεωτικά Μαθήματα

CompositionΓΕΝΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

• Διεύθυνση Ορχήστρας
• Μουσική Μορφολογία
• Ιστορία Μουσικής
• Οργανογνωσία
• Αρμονία-Θεωρία-Σολφεζ
• Χορωδία
• Μουσική Δωματίου
• Παιδαγωγικά Πιάνου και Πρίμα Βίστα

 

Τα Υποχρεωτικά, απ’ το Νομοθετικό διάταγμα, μαθήματα για την απόκτηση Τίτλου σπουδών Πτυχίου/ Διπλώματος, σκοπό έχουν την ποικίλη μόρφωση του μελλοντικού δεξιοτέχνη ή μουσικοπαιδαγωγού, ώστε να έχει το γνωστικό υπόβαθρο που θα του επιτρέψει την ολοκλήρωση της μουσικής του προσωπικότητας.

 

 • Η γνώση της μουσικής γλώσσας (Θεωρία της Μουσικής)
 • Η εξάσκηση της φωνής και του αυτιού σε διδαγμένα και αδίδακτα μουσικά κείμενα (Solfége, Prima Vista, Dictée)
 • Η θεωρητική μελέτη του ομόφωνου στυλ και των κανόνων που το διέπουν και η πρακτική εφαρμογή τους, κατά την εναρμόνιση δοσμένων θεμάτων για μικτή Χορωδία (Αρμονία / Αρμονική ανάλυση)
 • Η ιστορική προσέγγιση των εποχών της μουσικής δημιουργίας (Ιστορία της Μουσικής)
 • Η μελέτη του στυλ και η ανάλυση της φόρμας έργων παλαιότερων εποχών αλλά και σύγχρονων (Μορφολογία)
 • Η γνωριμία όχι μόνο με το όργανο που μελετά αλλά και με τα άλλα που πιθανόν ως σολίστ ή ως μουσικός ορχήστρας, ως τραγουδιστής ή ως συνθέτης στο μέλλον να συμπράξει ή να συνθέσει γι’ αυτά (Οργανολογία).

Όλα τα παραπάνω, συγκαταλέγονται στα Θεωρητικά Μαθήματα.

 • Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν και κάποια πρακτικά που δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να κάνουν μουσική μαζί με άλλους, να συνεργαστούν από τα φοιτητικά τους χρόνια με άλλους μουσικούς, είτε τραγουδώντας στη Χορωδία και μαθαίνοντας το στήσιμο και τη Διεύθυνση της Χορωδίας στα Φωνητικά Σύνολα και στη Μελοδραματική, για τους σπουδαστές του Τραγουδιού, είτε παίζοντας σε μικρά Σύνολα Δωματίου-ντουέτα ή τρίο- είτε συμμετέχοντας σε μεγαλύτερα Οργανικά Σύνολα ή στις Μαθητικές Ορχήστρες, για τους σπουδαστές των Εγχόρδων, Πνευστών και Κρουστών Μουσικών Οργάνων.
 • Τέλος η Παιδαγωγία, η Εκτέλεση εκ Πρώτης όψεως (Prima Vista) και η Διδασκαλία ολοκληρώνουν τον κύκλο της υποχρεωτικής φοίτησης κάθε σπουδαστή της Ανωτέρας Σχολής, που πλέον απερίσπαστος μπορεί να μελετήσει και να αφιερώσει τον χρόνο του στην προετοιμασία των Πτυχιακών ή Διπλωματικών του εξετάσεων.
 • Εκτός των μαθημάτων της Prima Vista, της Μουσικής Δωματίου και της Διδασκαλίας που είναι ΑΤΟΜΙΚΑ και απευθύνονται σε σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής του Ειδικού Μαθήματος, τα υπόλοιπα είναι ΟΜΑΔΙΚΑ μαθήματα, διδάσκονται σε εβδομαδιαία βάση, σε καθορισμένη ημέρα και ώρα.
 • Σπουδαστές που κρίνονται επαρκείς ως προς τη φοίτηση και ικανοί να ανταπεξέλθουν στις Ετήσιες Εξετάσεις, στο τέλος της διδακτικής χρονιάς, δίνουν εξετάσεις για την προαγωγή τους στο επόμενο έτος (προκειμένου για τα μαθήματα με οριζόμενη διάρκεια πλέον του ενός έτους) ή εξετάσεις για τελικό βαθμό (προκειμένου για μονοετή ή για το τελευταίο έτος των άλλων μαθημάτων).
 • Ο τελικός βαθμός αναγράφεται στον τίτλο σπουδών τους, με την ένδειξη: «Άριστα», «Λίαν Καλώς», «Καλώς».
 • Η βελτίωση βαθμού μπορεί να γίνει σε επόμενη εξεταστική περίοδο, χωρίς να απαιτείται η επαναφοίτηση του υποψηφίου.

 

Προσχολικά μουσικοπαιδαγωγικά τμήματα

Προσιτά προγράμματα για βρέφη από 3 μηνών και νήπια μέχρι 6 χρονών

Στο Εθνικό Ωδείο αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα πολύ μικρά παιδιά για τα οποία προσφέρουμε τα ολοκληρωμένα τμήματα προσχολικής μουσικής αγωγής. Τα τμήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες αγγλόφωνων οικογενειών. Κεντρικό σημείο αναφοράς του προγράμματος αυτού αποτελούν τα πρωτοποριακά συστήματα Musikids και  Willems (για παιδιά από 3 μηνών έως 6 ετών) που εισάγουμε κατ’ αποκλειστικότητα στην ωδειακή εκπαίδευση.

MUSIKIDS

Τι είναι το Musikids;
Είναι ένα μουσικό πρόγραμμα που ασχολείται με το παιδί και την οικογένεια. Μία φιλοσοφία που δέχεται και ενθαρρύνει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού. Ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην εκμάθηση, όχι στο αποτέλεσμα.
Το πρόγραμμα Musikids χωρίζεται σε 3 ενότητες: για νεογέννητα έως 18 μηνών, για 18 μηνών έως 3 ½ ετών και για 3 ½ έως 6 ετών. Διδάσκει η Λυδία Κουνέλη, ειδικευμένη παιδαγωγός στο αντικείμενο αυτό.

ΜΕΘΟΔΟΣ WILLEMS

Η πρωτοποριακή μέθοδος μουσικής προπαιδείας Willems βοηθάει το νήπιο να αναπτύξει το μουσικό ταλέντο του και τις κοινωνικές του δεξιότητες, να προετοιμαστεί ώστε να μάθει ένα μουσικό όργανο και να γνωρίσει την απόλαυση της μουσικής μέσα από την ακρόαση, το τραγούδι, το μουσικό παιγνίδι, την κίνηση και το ρυθμό. Διδάσκει η Μαρί Οππλιγκέρ.

 

“ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ”

• Τμήμα για νήπια 4 έως 6 ετών
Πρόκειται για εισαγωγικά μαθήματα στο πιάνο, την κιθάρα, το βιολί και το φλάουτο που θα γίνονται σε ολιγομελή τμήματα (3-4 παιδιών) από επιλεγμένους παιδαγωγούς του ωδείου μας.

Παιδιά ηλικίας 3,5 έως 6 ετών

Βρέφη 18 μηνών έως 3,5 ετών

Βρέφη 3 έως 18 μηνών

Σύγχρονα Τμήματα

Στο τμήμα σύγχρονης μουσικής του Εθνικού Ωδείου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει ο σπουδαστής την κατεύθυνση της φωνητικής ή της οργανικής μουσικής. Μπορεί επίσης να φοιτήσει στο θεωρητικό τμήμα που ασχολείται με τη μοντέρνα και ηλεκτρονική  σύνθεση και την ενορχήστρωση.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στο τμήμα σύγχρονου τραγουδιού διδάσκεται τεχνική, ορθοφωνία και ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Η ολοκλήρωση των σπουδών γίνεται και με τα ανάλογα θεωρητικά μαθήματα. Το έμπειρο διδακτικό προσωπικό του τμήματος είναι η εγγύηση σοβαρών σπουδών στο τραγούδι, ενώ ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων που διαπρέπουν στον επαγγελματικό χώρο του τραγουδιού, είναι η καλύτερη απόδειξη της υπεύθυνης δουλειάς που γίνεται στο Εθνικό Ωδείο.

Τα μαθήματα είναι ατομικά. Επί πλέον, στο μάθημα σύγχρονου τραγουδιού γίνεται και ένα ομαδικό μάθημα φωνητικής.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ  ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο σύγχρονο τμήμα οργανικής μουσικής διδάσκονται ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, μοντέρνο πιάνο, αρμόνιο, κρουστά. Στο τμήμα αυτό ο σπουδαστής ακολουθεί σπουδές συντομότερες σε σχέση με το τμήμα κλασικής μουσικής και προσαρμοσμένες στα μουσικά του ενδιαφέροντα.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΥΝΘΕΣΗ

Το μοντέρνο τμήμα δίνει στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές τη δυνατότητα να ειδικευθούν στην κατεύθυνση της σύνθεσης και ενορχήστρωσης στη μοντέρνα μουσική και το τραγούδι. Το τμήμα μπορούν να παρακολουθήσουν είτε σπουδαστές με προηγούμενες σπουδές στα ανώτερα θεωρητικά που θέλουν να συνθέσουν μουσική για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο ή κάποιο άλλο τομέα, αλλά και όσοι θέλουν να “συνθέσουν” ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Μεταξύ άλλων οι σπουδαστές θα διδαχθούν:  Ηχοληψία/Home studio, προγράμματα καταγραφής παρτιτούρας, Sequencers / Synthesizers / Samplers και Performance / Live Electronics.

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ  ΤΖΑΖ

Η δημιουργία του νέου τμήματος JΑΖΖ στο Εθνικό Ωδείο, φιλοδοξεί να φέρει κοντά κάθε ενδιαφερόμενο στο ξεχωριστό αυτό είδος μουσικής. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στα διεθνή πρότυπα και δεδομένα, δίδεται έμφαση στην πλήρη κατάρτιση στην πρακτική της JΑZZ στα όργανα, στη θεωρία και την ιστορία  καθώς και στην απόκτηση εμπειρίας στους τομείς του αυτοσχεδιασμού και της ομαδικής πράξης.

Στο τμήμα διδάσκονται όλα τα κύρια όργανα της μουσικής JAZZ  καθώς και τα απαραίτητα συμπληρωματικά μαθήματα από μια επίλεκτη ομάδα καθηγητών με ενεργή παρουσία στον χώρο της JΑΖΖ (Άγγελος Γαβριήλ, κιθάρα-θεωρητικά, Αλέξανδρος Ορφανός, πιάνο, Αλέξανδρος Δελής, κοντραμπάσο, Σπύρος Ροντογιάννης, σαξόφωνο, Γιώργος Κωνσταντίνου, ηλεκτρικό μπάσο, Ορέστης Γράβαρης, ντραμς, Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, θεωρητικά).

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης Ειδικών Θεωρητικών για ταχύρρυθμη εκμάθηση της θεωρίας και αρμονίας της JΑΖΖ καθώς  και συμμετοχής σε δίμηνα ή τρίμηνα  Εργαστήρια (work shops).

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού

 • Σύγχρονο Διεθνές και Ελληνικό Τραγούδι
 • Έντεχνο και Θεατρικό Τραγούδι
 • Λαϊκό Τραγούδι

 

Τμήμα Ενόργανης Μοντέρνας

 • Μπάσο
 • Μοντέρνο Πιάνο
 • Ηλεκτρική Κιθάρα
 • Ηλεκτρικό Μπάσο
 • Ντραμς

 

Μοντέρνα Σύνθεση

 • Σύνθεση Μοντέρνας Μουσικής
 • Ενορχήστρωση για Θέατρο-Κινηματογράφο
 • Μουσική για Υπολογιστές

Τμήμα Τζαζ Μουσικής

 • Κιθάρα
 • Ντραμς
 • Μπάσο
 • Πιάνο
 • Σαξόφωνο
 • Κλαρινέτο

 

Συμπληρωματικά  μαθήματα για το τμήμα της Τζαζ

 • Θεωρία
 • Σολφέζ
 • Αρμονία της Τζαζ
 • Ιστορία της Τζαζ
 • Πιάνο
 • Αυτοσχεδιασμός
 • Μουσικά σύνολα

 

 

Modern singer