Σχετικά με το Εθνικό Ωδείο

Σχετικά με το Εθνικό Ωδείο


Το Εθνικό Ωδείο συμπλήρωσε φέτος 93 χρόνια πλούσιας δράσης από την ίδρυσή του από το μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη το 1926.


Χαρά Καλομοίρη

Ως ένα από τα παλαιότερα μουσικά ιδρύματα της Ελλάδας έχει διαγράψει μία ζηλευτή πορεία στον χώρο της κλασικής και σύγχρονης μουσικής εκπαίδευσης. Ταυτισμένο με την ιστορία της ελληνικής μουσικής και εκπαίδευσης και ταγμένο στην υπηρεσία των υψηλών ιδανικών που εμπνέει η μουσική τέχνη και η σπουδή της, σ’ όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το Εθνικό Ωδείο ακολούθησε πιστά το εκπαιδευτικό όραμα του ιδρυτή του, θερμού υποστηρικτή της μουσικής ιδέας του τόπου μας και της παροχής ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας.
Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα η προσήλωση του Εθνικού Ωδείου στη μουσική καλλιέργεια των νέων κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκτός από το πλούσιο διδακτικό του έργο με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και μέσα, έχει να επιδείξει και μία δυναμική παρουσία στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας: ένας σύγχρονος μουσικός οργανισμός που υπερβαίνει την τυπική σχολική δραστηριότητα, ένας φορέας πολιτισμού που πρωτοστατεί στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας. Διατηρεί γόνιμες συνεργασίες με άλλες χώρες, καθώς και με ελληνικούς σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Με την έντονη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση του τόσο το κεντρικό Εθνικό Ωδείο όσο και τα πολυάριθμα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα και την Κύπρο διαδραματίζουν έναν ξεχωριστό και μακροχρόνιο ρόλο στα μουσικά πράγματα του τόπου μας.

Σχετικά με εμάς


Το όραμά μας


“Στο Εθνικό Ωδείο συνεχίζουμε δυναμικά να πραγματοποιούμε το μουσικό όραμα του Μανώλη Καλομοίρη, υλοποιώντας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο που μας κληροδότησε. Στο επίκεντρο της προσπάθειας μας βρίσκεται ο κάθε σπουδαστής που θα έρθει κοντά μας, στον οποίο μαζί με την σωστή μετάδοση της μουσικής γνώσης, θα αναλάβουμε να εμφυσήσουμε την αγάπη για την τέχνη των ήχων, την θέληση να την υπηρετήσει με χαρά και επιμονή και τέλος να τον βοηθήσουμε να κατακτήσει το τόσο απλό αλλά και τόσο μεγάλο: την ικανότητα να “παίζει μουσική”…

Το Εθνικό Ωδείο αποτελεί ένα πολυδιάστατο και δυναμικό μουσικό σχολείο που αφοσιώθηκε συστηματικά στη διάπλαση νέων μουσικών με ήθος και καλλιτεχνικό αισθητήριο, και συγχρόνως είναι ένα δοκιμασμένο αλλά και ανανεωτικό πεδίο για δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο πλαίσιο σχολικής μουσικής μάθησης προσφέροντας ευκαιρίες για ειδική επιμόρφωση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.”

Χαρά Καλομοίρη -Γενική Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου