Ιστορικό


Μανώλης Καλομοίρης
Ο εθνικός συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης

Το Εθνικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1926 από το μουσουργό Mανώλη Kαλομοίρη και μια ομάδα προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: Xαρίκλεια Kαλομοίρη, Mαρίκα Kοτοπούλη, Διονύσιος Λαυράγκας, Σοφία Σπανούδη, Φρειδερίκος Bολωνίνης και άλλοι.

Για τον ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου, σκοπός του ιδρύματος δεν ήταν μόνο η κατάρτιση μουσικών αλλά η προσέλκυση και καλλιέργεια νέου και ενημερωμένου ακροατηρίου. Για το σκοπό αυτό δόθηκε μεγάλη έμφαση τα πρώτα χρόνια στην οργάνωση συναυλιών και μελοδραματικών παραστάσεων, που αποτέλεσαν θεσμό (Mελοδραματικός Όμιλος, Συμφωνική Oρχήστρα και Xορωδία). Η δράση αυτών των φορέων δεν περιορίστηκε μόνο στο χώρο της Αθήνας, αλλά απλώθηκε και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, την Aλεξάνδρεια και τη Λευκωσία.

Υπήρξε ο πρώτος και για πολλά χρόνια ο μόνος ελληνικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας που ίδρυσε παραρτήματα στη περιοχή της Αθήνας, στην ελληνική επαρχία αλλά και πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους, στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) και την Kύπρο.

Στη λαμπρή πορεία του το ιστορικό αυτό ίδρυμα είχε πάντοτε άξιους συνεργάτες με πίστη στα μεγάλα ιδανικά της ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης και τέχνης. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής όπως ο Gabriel Pierne, ο Δημήτρης Mητρόπουλος, η Aύρα Θεοδωροπούλου και πολλοί άλλοι.

Το Εθνικό Ωδείο επηρέασε την ιστορία με ξεχωριστά γεγονότα που αναδεικνύουν τη μουσικοεκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, με τη συμμετοχή των σπουδαστών και αποφοίτων του.

Διακεκριμένοι Απόφοιτοι


Μαρία Κάλλας
H Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο στον Πρωτομάστορα του Καλομοίρη (1944).

Περισσότερες από τρεις γενεές νέων φοίτησαν στο Εθνικό Ωδείο, όπου γαλουχήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των ήχων. Πολυάριθμοι είναι οι απόφοιτοί του, που διέπρεψαν στο παρελθόν και διαπρέπουν ακόμα σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Εθνικό Ωδείο συνδέθηκε με ξεχωριστό τρόπο με την ιστορία του κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα, έχοντας στο διδακτικό δυναμικό του προσωπικότητες οι οποίες έπλασαν γενιές μεγάλων τραγουδιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαρία Kάλλας που υπήρξε υπότροφος μαθήτρια της Μαρίας Τριβέλλα στο Εθνικό Ωδείο μέχρι τη τάξη της δεξιοτεχνίας και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή σε μελοδραματική παράσταση, που ανέβασε το Ωδείο στις 2 Απριλίου 1939.

Πολλοί ακόμα λυρικοί καλλιτέχνες, απόφοιτοι του Εθνικού Ωδείου, διακρίθηκαν διεθνώς, όπως είναι οι Νίκος Μοσχονάς, Νίκος Ζαχαρίου, Θάνος Μπούρλος, Αντιγόνη Σγούρδα, Μιχάλης Χελιώτης, Κική Μορφονιού, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Καβράκος, Mαρκέλλα Xατζιάνο κ.ά.

Εξαιρετικά σημαντική η παρουσία αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου και σε άλλους τομείς της μουσικής.Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια ονόματα όπως οι συνθέτες Λεωνίδας Zώρας, Δημήτρης Δραγατάκης, Θεόδωρος Αντωνίου, Περικλής Κούκος, Αλέξανδρος Καλογεράς, Γιάννης Δροσίτης, Νίκος Ξανθούλης, Αλέξανδρος Μαρκέας, και Φίλιππος Τσαλαχούρης, οι μαέστροι Μιχάλης Βούρτης, Μιλτιάδης Καρύδης, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Τσούχλος, Μιχάλης Οικονόμου, Νίκος Βασιλείου και Ανδρέας Τσελίκας, οι πιανίστες Κρινώ Καλομοίρη, Μαρία Χαιρογιώργου, Ρίτα Κωνσταντινίδου-Βούρτση, Άρης Γαρουφαλής, Νέλλη Γεωργιάδου-Σεμιτέκολο, Έλενα Μουζάλα, Χαρά Καλομοίρη, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Δημήτρης Γιάκας, Τζένια Μανουσάκη, Άννυ Τότσιου, Παύλος Γιαλλουράκης, Κάρολος Ζουγανέλης, Σοφία Ταμβακοπούλου, Σοφία Κοντώση, Πάνος Καράν, Κωνσταντίνος Βαλιανάτος, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μπολιάκης, Στέλλα Κούκου, οι κιθαριστές Δημήτρης Φάμπας, Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Βαγγέλης Μπουντούνης, Μάρω Ραζή, Όλγα Καλογρηάδου, Κώστας Γρηγορέας, Ελευθερία Κοτζιά, Κυριάκος Τζωρτζινάκης, Έλενα Παπανδρέου, Ιάκωβος Κολανιάν, Γιάννης Πετρίδης, Αλεξάνδρα Χριστοδήμου, Αντιγόνη Γκόνη και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες της κλασικής αλλά και της σύγχρονης μουσικής.

Διεύθυνση


Κρινώ Καλομοίρη
Κρινώ Καλομοίρη

Το Ωδείο διοικείται από το Διοικητικό του Συμβούλιο σε στενή σύμπραξη με τη Γενική Διεύθυνση. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και ως Γενικός Διευθυντής διετέλεσε αρχικά ο ίδιος ο Μανώλης Καλομοίρης, μετά το 1949 ανέλαβε η γυναίκα του Χαρίκλεια, εξαίρετη επίσης μουσικός και παιδαγωγός, ενώ από το 1957 μέχρι το θάνατό της το 1982, την ηγεσία του Ωδείου ανέλαβε η κόρη τους Κρινώ Καλομοίρη, σπουδαία πιανίστα και χαρισματική δασκάλα και αυτή. Από το 1982 μέχρι σήμερα το Ωδείο βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση της πιανίστας Χαράς Καλομοίρη, εγγονής του συνθέτη.

Στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή διετέλεσαν ο Λεωνίδας Ζώρας και ο Βύρων Κολάσης, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ποιοτική λειτουργία του Εθνικού Ωδείου. Σήμερα, ένας ακόμα απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Περικλής Κούκος, χαράσσει την πορεία, επιβλέπει και επικυρώνει το έργο που πραγματοποιείται στο χώρο αυτό.

Σχετικά με εμάς


Μερικοί σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Εθνικού Ωδείου


 • 2016 – Πανηγυρικός εορτασμός των 90 χρόνων του Εθνικού Ωδείου.
 • 2013 – Διπλή επέτειος: Εορτασμός 130 χρόνων από τη γέννηση του Μανώλη Καλομοίρη και 100 χρόνων από τη γέννηση της Κρινώς Καλομοίρη. Έτος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του συνόλου των προσφερόμενων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων του Εθνικού Ωδείου μετά από απόφαση της διοίκησής του.
 • 2012 – Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει υπό την αιγίδα του και ανακηρύσσει το 2012 ως Έτος Μανώλη Καλομοίρη τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη. Έναρξη συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου με την Orchestre des Jeunes de la Méditerranée.
 • 1986 – Ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων με στόχο την επικοινωνία παλαιών και νέων μαθητών.
 • 1982 – Μετά το θάνατο της Κρινώς Καλομοίρη, τη Γενική Διεύθυνση αναλαμβάνει η Χαρά Καλομοίρη μέχρι και σήμερα.
 • 1980 – Ίδρυση Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» και λειτουργία του με τη στήριξη του Ωδείου.
 • 1969 – Μεταστέγαση στο σημερινό ιδιόκτητο κτίριο, Μαιζώνος και Μάγερ 18.
 • 1962 – Θάνατος του Μανώλη Καλομοίρη (3 Απριλίου 1962) Η κόρη του πιανίστα Κρινώ Καλομοίρη συνεχίζει ως γενική διευθύντρια του ωδείου.
 • 1926-1960 – Πρωτοπορία Εθνικού Ωδείου με την ίδρυση παραρτημάτων στην ελληνική επαρχία και την προσέγγιση του ελληνισμού πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους με παραρτήματα στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) την Kύπρο και τον Καναδά. Σήμερα υπάρχουν 38 παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
 • 1939 – Η Μαρία Κάλλας, μαθήτρια του Εθνικού Ωδείου, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην παράσταση “Καβαλλερία Ρουστικάνα”.
 • 1926 – Ίδρυση του Εθνικού Ωδείου από το μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη.