Κτιριακές Εγκαταστάσεις

Κτιριακές Εγκαταστάσεις


Το Εθνικό Ωδείο από τη χρονιά της ίδρυσής του το 1926 έως το 1935 στεγάσθηκε στην οδό Δώρου 3, στη συνέχεια μεταφέρθηκε γωνία Γ΄ Σεπτεμβρίου και Σολωμού 60, όπου παρέμεινε μέχρι το 1936. Αργότερα μεταφέρθηκε Aριστοτέλους και Σολωμού 67. Τέλος, το 1969 ήρθε στο κτίριο που στεγάζεται μέχρι σήμερα, Mαιζώνος και Mάγερ 18.

Στο τετραώροφο κτίριο που είναι πλέον ιδιόκτητο, λειτουργεί σήμερα το κεντρικό Εθνικό Ωδείο, που διαθέτει αίθουσες Συναυλιών, Μελοδραματικής, Χορωδίας και Βιβλιοθήκη. Επίσης φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τον Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», τον Σύλλογο Αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου καθώς και το Καλλιτεχνικό Καφενείο «Concerto», ένα ευχάριστο στέκι για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές του Ωδείου. Οι εγκαταστάσεις ελέγχονται από πλήρες, σύγχρονο σύστημα και ειδικό ανθρώπινο δυναμικό φύλαξης.


Το κεντρικό κτίριο έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του τόπου μας. Έχουν φιλοξενηθεί σ’ αυτό σημαντικές επετειακές και άλλες εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις κ.ά.).

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο του Εθνικού Ωδείου στέκεται και σήμερα περήφανο για την ιστορία και λειτουργία του, εμπλουτίζοντας καθημερινά με όμορφους ήχους τη ζωή της πρωτεύουσας, προσφέροντας συνεχώς ευκαιρίες για εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ανάπτυξη. Ξεχωρίζει μέσα στο κέντρο της Αθήνας, συνθέτοντας μια όαση πολιτισμού, ένα καταφύγιο μουσικής παράδοσης και εξέλιξης. «Ένα διαμάντι στην πλατεία Βάθης» και «εκπληκτικό κτίριο εποχής»  το χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος Σάντρα Βούλγαρη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (1/7/2012).