Κλασική Μουσική

Κλασική Μουσική


Η Κλασική Μουσική χωρίζεται σε ενόργανη και φωνητική ενώ περιλαμβάνει και το τομέα των ανώτερων θεωρητικών. Οι σπουδές στα διάφορα όργανα και στη μονωδία φέρνουν τους σπουδαστές σε επαφή με τα σπουδαία έργα των συνθετών της λόγιας μουσικής και αναπτύσσουν την ικανότητα τους να μπορούν να τα εκτελέσουν ενώ η θεωρητική κατάρτιση επιτρέπει να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους.

Η διαρκής έμφαση που δίνεται στις ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, στις ανάγκες και στις δυνατότητές του, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό αποφοίτων μας που διαπρέπουν σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς ή συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές τους μουσικές σπουδές στα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα ανά τον κόσμο ή σταδιοδρομούν ως σολίστ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα τμήματα κλασικής μουσικής του ωδείου μας μπορείτε να λάβετε από τον ειδικό σύμβουλο σπουδών του Εθνικού Ωδείου μετά από σχετική συνεννόηση με τη γραμματεία.

Ενόργανη Μουσική


Στο Εθνικό Ωδείο διδάσκονται μαζί με τα διάφορα όργανα της ορχήστρας, το πιάνο, η κιθάρα, το κλασικό τραγούδι (Μονωδία) και όλα τα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα και η Σύνθεση.

Τα μαθήματα των οργάνων είναι ατομικά σε όλες τις βαθμίδες εκτός της προσχολικής. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε πολλές ομαδικές δραστηριότητες. Ανοιχτά μαθήματα, θεματικές συναυλίες και συμμετοχή σε μουσικά σύνολα, προάγουν τη δημιουργία ευχάριστου κλίματος γνώσης ενώ η δυναμική της ομάδας ενισχύει το παιδί στην ατομική του πορεία. Ο συνδυασμός ατομικής προσπάθειας και ομαδικής δράσης είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη ανάπτυξη των νέων μουσικών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου είναι άριστα εξοπλισμένος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου, απαιτητικού επαγγελματικού στίβου.

Όλοι οι σπουδαστές διδάσκονται από επιλεγμένους δάσκαλους με σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική εμπειρία. Εκπαιδεύονται ως ερμηνευτές με έργα από το κλασικό αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Ο ευέλικτος σχεδιασμός του προγράμματος σπουδών που εφαρμόζει το Εθνικό Ωδείο ανταποκρίνεται στους προσωπικούς στόχους και τις ανάγκες χρόνου του κάθε μαθητή.

Φωνητική Μουσική


Στη φωνητική μουσική οι σπουδαστές μελετούν την τεχνική και το ρεπερτόριο της Όπερας, του Ορατορίου, του Lied, καθώς και τραγούδια κλασικά αλλά και νεότερα όπως έντεχνα και μιούζικαλ.

Η ανθρώπινη φωνή, το τελειότερο μουσικό όργανο, στέκεται στο κέντρο της προσωπικής έκφρασης του ατόμου. Είτε τραγουδώντας είτε μιλώντας, η ένταση, η χροιά και οι διακυμάνσεις της μεταφέρουν προς το ακροατήριο με μοναδική πληρότητα το μήνυμα του τραγουδιστή/ομιλητή, αποδίδοντας πολύ περισσότερα από όσα ο ίδιος ο λόγος εκφράζει.

Η σωστή καλλιέργεια και η εκμετάλλευση όλου του εύρους των δυνατοτήτων της φωνής έχουν αποτελέσει κεντρική μέριμνα του Εθνικού Ωδείου ήδη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του. Ο σεβασμός μας για τη φυσική ευαισθησία του οργάνου αυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε φωνής ξεχωριστά μας επιβάλλει την επιλογή διδασκόντων που πληρούν πολύ υψηλά κριτήρια εκπαιδευτικής εμπειρίας και καλλιτεχνικής καταξίωσης.

Ταυτόχρονα, η ισορροπία ανάμεσα στην προσφερόμενη ατομική εκπαίδευση, τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και τις ομαδικές δραστηριότητες μέσα από τη συμμετοχή σε συναυλίες, μουσικά σύνολα αλλά και την τάξη της μελοδραματικής, εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προετοιμασία ενός επαγγελματία τραγουδιστή με αντοχή στις απαιτήσεις της σκηνής.

Η προσήλωσή μας στους δύο αυτούς άξονες, το άρτιο εκπαιδευτικό δυναμικό και το προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών, εξηγούν πειστικά το γεγονός ότι, τραγουδιστές που έγιναν διάσημοι σε όλον τον κόσμο όπως Mαρία Kάλλας, Νίκος Ζαχαρίου, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Kαβάκος, Mαρκέλλα Xατζιάνο κ.ά. έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Εθνικό Ωδείο.

Ανώτερα θεωρητικά


Ο τομέας των ανώτερων θεωρητικών είναι ένα σημαντικό στήριγμα των μουσικών σπουδών. Το Εθνικό Ωδείο έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη παράδοση στο αντικείμενο αυτό, ξεκινώντας με τον ιδρυτή του Μανώλη Καλομοίρη, συνθέτη της εθνικής μουσικής σχολής και θεωρητικό, που έβαλε τις γερές βάσεις της διδασκαλίας των θεωρητικών στο ωδείο μας. Στις τάξεις των θεωρητικών σπουδαίοι καθηγητές δίδαξαν πολλές γενιές σπουδαστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται διακεκριμένοι συνθέτες, μαέστροι, σολίστ οργανικής μουσικής και καθηγητές μουσικής. Σήμερα, με την ίδια ευθύνη συνεχίζουμε την παράδοση αυτή και είναι γνωστό το υψηλό επίπεδο σπουδών του Εθνικού Ωδείου στον τομέα των θεωρητικών.

Ο σπουδαστής της ενόργανης ή φωνητικής μουσικής έχει ήδη αποκτήσει βασικές γνώσεις στο θεωρητικό πεδίο της μουσικής μέσα από τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα, δηλαδή το σολφέζ, τη θεωρία και την αρμονία. Η συνέχεια, για όσους σπουδαστές το επιθυμούν, είναι η περαιτέρω μελέτη των θεωρητικών σε ανώτερο επίπεδο. Τα μαθήματα που διδάσκονται σ’ αυτόν τον κύκλο σπουδών είναι η Αρμονία ( Ειδικό Αρμονίας ), η Αντίστιξη, η Φούγκα και η Σύνθεση. Το κάθε ένα από αυτά τα μαθήματα ολοκληρώνεται με τη λήψη του αντίστοιχου αναγνωρισμένου πτυχίου, που είναι προϋπόθεση για τη μετάβαση στο αμέσως επόμενο επίπεδο. Επίσης για μουσικούς φιλαρμονικών υπάρχει το πτυχίο Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων.

Το Ειδικό Αρμονίας δίνει μια απαραίτητη γνώση της αρμονικής εξέλιξης του τονικού συστήματος και είναι ένα εργαλείο κατανόησης και εμβάθυνσης της μουσικής. Απευθύνεται όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται ειδικά για τα θεωρητικά, αλλά και σε σπουδαστές οργανικής και φωνητικής μουσικής, που θέλουν να στηρίξουν ουσιαστικά τις σπουδές τους και με θεωρητικές βάσεις.

Στην Αντίστιξη και τη Φούγκα γίνεται η μελέτη της πολυφωνικής μουσικής, από τον 16ο αιώνα μέχρι και την εποχή του J. S. Bach.
Η Σύνθεση είναι το ανώτερο πτυχίο θεωρητικών, που ολοκληρώνει τις μουσικές σπουδές και αποτελεί επίσης ένα ισχυρό επαγγελματικό πτυχίο.

Στον τομέα ανώτερων θεωρητικών τα μαθήματα είναι, κυρίως, ατομικά και στη διάρκεια των σπουδών του ο σπουδαστής συμπληρώνει τις γνώσεις του με επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα, ανάλογα με το ειδικό μάθημα που παρακολουθεί. Μαθήματα, όπως ανάπτυξη ακουστικής ικανότητας, εναρμόνιση στο πιάνο, μορφολογία, οργανογνωσία, μουσική τεχνολογία, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας, συνδυάζονται με ανάλυση και ακρόαση έργων της μουσικής φιλολογίας και δίνουν άρτια θεωρητική εκπαίδευση στους σπουδαστές μας.